Kaj lahko gre na počitnicah narobe & kako to preprečiti

Kaj lahko gre na počitnicah narobe? In kako to preprečiti

Iz najinih dolgoletnih izkušenj s potovanj sva se naučila, da lahko gre na počitnicah marsikaj narobe. Je vse tako lepo in prijetno kot izgleda na vajinih slikah?To je verjetno vprašanje, ki nama ga najpogosteje zastavite. Ne, še zdaleč ne. Potovanja so čudovita doživetja, najin najljubši del leta, kjer se ogromno naučiva, srečava s toliko različnimi kulturami in vidiva najlepše kraje – ki, ironično včasih izgledajo še lepše kot na najinih slikah. 🙂 Kljub izkušnjam in ljubezni do planiranja potovanj, pa ne gre vedno tako kot bi si želela. Kaj so najbolj pogoste neprijetnosti, kaj lahko gre na počitnicah narobe in ali je mogoče te nevšečnosti preprečiti?

Finance na potovanju

Največ ljudi, ki jih srečujeva na poti ima bančne težave. Kartice ne delujejo pravilno, dvig na bankomatu v tujini, gotovine pa od nikoder in posledično boleči postopki klicanja v Slovenijo na svojo banko, pogosto v drugem časovnem pasu in seveda povezan z dodatnimi stroški. Komu se še ni zgodilo, da ni bilo nikjer bankomata, s kreditno kartico pa si ni upal plačati zaradi tveganja zlorabe?

Najin trik je uporaba Abamobi. Za vsakega, ki je veliko na poti (pa tudi doma) je idealno, saj se da stanje preveriti takoj in povsod. 

Vnešen pin v restavraciji, natakar pa trdi da ni »šlo skozi«, vendar izpisek ne dela. Prek Abamobi dobiva takojšen vpogled ali je bila transakcija izvršena ali ne. V Aziji stanje preverjava vsaj enkrat na teden! Idealna je tudi za nadzor nad transakcijami, ki jih opraviva in pregledom tečajnic – vse na enem mestu. Brez takšne aplikacije si sploh ne predstavljam več potovati.

– Plačilo na obroke: Uporaba obročne kartice Visa Electron je takoj za petami Abamobiju po uporabnosti, saj omogoča plačilo na obroke in tako lažje amortizirava najina potovanja .:) Najpogostejo jo uporabljava za nakupe letalskih kart.

– SMS obveščanje: Z uporabo Abasms prejmeva sms ob vsaki transakciji s kartico in tako vedno veva, da imava kartice še pri sebi. 

– Zavarovanje: Za primer odtujene ali izgubljene kartice pa sklenite zavarovanje plačilnih kartic, ki krije škodo  tudi nekaterih osebnih predmetov kot so osebni dokumenti, denarnica, mobilni telefon in ključi. Nama daje to izjemen občutek varnosti saj gre za najpomembnejše stvari. Najlažje je skleniti predpočitniški paket, ki vključuje vse zgoraj omenjene storitve.

– Menjalni tečaji: Ko pa ste v državi, kjer uporabljajo drugo valuto, čim več plačujte s kreditno ali debetno kartico, saj ne zaračunava nobenih stroškov, menjalni tečaj pa je najbolj ugoden. 

– Ob plačilu s kreditno ali debetno kartico na POS terminalu vedno izberite plačilo v lokalni valuti, saj je menjalni tečaj naugodnejši. Plačilo s konverzijo je namreč vedno dražje kot plačilo v lokalni valuti.

Kaj lahko gre na počitnicah narobe? Finance

Odpoved leta

Vsem je znano kako se na letaliških ekranih prikažejo rdeči znaki »DELAYED« in nato nestrpno iščemo, če je naš let med njimi. Večinoma se ne bomo znašli med nesrečniki, ki morajo ostati še nekaj ur na letališču, ali celo podaljšati bivanja v kraju. V vsakem primeru pa je dobro poznati naše pravice in ugodnosti, ki nam pripadajo če se to zgodi. Po tem ko je bil najin let iz New Yorka v Madrid prestavljen za 4 ure in sva posledično zamudila povezavo do Ljubljane, sva zadevo preučila!

V primeru da je zamuda daljša kot 3 ure, pristopite do odgovornega pri okencu letalske družbe in zahtevajte topel obrok in pijačo.

Navadno družbe temu ne oporekajo, v nasprotnem primeru se sklicujte da poznate svoje pravice.

– V primeru daljših zamud pa že lahko zahtevate tudi denarno nadomestilo, poleg hotelske prenočite v primeru da ta traja preko noči.

Če letite v Evropi, boste pravice zlahka uveljavljali in si lahko o podrobnostih preberite tukaj, medtem ko je drugod po svetu težje, saj ni enotnega pravila,

– Na Airhelp vložite zahtevek za denarno nadomestilo pri daljši zamudi, kjer so zelo uspešni pri izterjavi. Za prestavljen let za 4 ure, iz Amsterdama v Lizbono, sva namreč skupaj prejela 450 EUR! 

– V vsakem primeru čimprej pobrskate po spletu v trenutku ko se to zgodi in se seznanite s pravicami, ki vam pripadajo.

Kaj lahko gre na počitnicah narobe? Odpoved leta.

Odpoved izleta

Ko le priletite ali se pripeljete na vašo dopustniško destinacijo in se veselite jutrišnjega izleta na najlepši razgled, potapljanje z želvami, obisk templjev ali raziskovanje okolice – prejmete obvestilo da je ta odpovedan. Naj to ne bo razlog za slabo voljo:

– preverite ali bo izveden v naslednjih dneh, sicer pa v turističnih kraji kar mrgoli ponudnikov različnih izletov in zna se zgoditi, da se boste lahko na isti izlet odpravili še ceneje!

– V hotelu povprašajte kako vam lahko pomagajo, pogosto ti ponujajo ali posredujejo pri ponudbi izletov.

– Plan B: sama prisegava na vnaprej pripravljeno drugo opcijo izvedne izleta, oziroma poskušava izlet izvesti sama če je to mogoče.

Kaj lahko gre na počitnicah narobe? Odpoved izleta

Nezadovoljstvo s hotelom

Počitnice ste planirali in se veselili nekaj mesecev, ko pa prispete na destinacijo pa ugotovite da je hotel vse prej kot čudovit kraj, prikazan na slikah? V primeru da gre za ogromne razlike, kot npr – ni razgleda na morje, soba je občutno premajhna kot opisana, ne vključuje ugodnosti za katere ste plačali:

– Se nemudoma pritožite agenciji, ki je uredila rezervacijo in počakajte na premestitev v boljšo sobo/drug hotel na recepciji.

Če ste hotel rezervirali preko booking.com ali katerega drugega spletnega ponudnika, jih nemudoma kontaktirajte.

V najinem primeru so bili izredno učinkoviti in so po moji pritožbi, nemudoma kontaktirali direktorja hotela že zaradi manjše nevšečnosti.

Kaj lahko gre na počitnicah narobe? Nezadovoljstvo s hotelom

Slabo vreme

Dejavnik na katerega imamo najmanj vpliva, vendar pa lahko popolnoma spremeni naše počitnice. Kaj početi na morju, če pa je za cel teden napovedan dež, ki kar ne poneha?

– V ta namen obstaja vsaj 10 blogov ali člankov na temo »Kaj početi v (vnesi destinacijo) če dežuje« na Pinterestu, oziroma vam že Google servira z rešitvami.

– Midva se v tem primeru odločiva za oddih v SPA-ju, si privoščiva masažo, kopel ali drugo razvajanje.

Če pa se počutiva bolj aktivno, se odpraviva v muzej oziroma poiščeva aktivnosti za zaprtimi vrati.

Ravnokar sva se vrnila iz Singapurja, kjer je 3 dni neprestano deževalo, vendar sva uspela najti toliko aktivnosti, da nama ni bilo dolgčas!

Nezgode in poškodbe

Vsekakor nočna mora na počitnicah, na katero nihče ne želi pomisliti. Nama se začuda še nikoli ni nič pripetilo – niti ene poškodbe ali bolezni na mnogih potovanjih, predvsem pa v zadnje pol leta ko sva neprestano na poti.

– V vsakem primeru se je dobro zavarovati v primeru nezgode in bolezni, dandanes obstaja precej ugodnih paketov, ki ponujajo tedensko, mesečno ali pa celo letno zavarovanje v tujini.  – Preverite tudi, pri vašem bančnem ponudniku ali ponuja zavarovanje na počitnicah.

Midva uporabljava Abanko, ki ima po najinih izkušnjah najprijaznejši paket predpočitniških storitev in vključuje tudi turistično zavarovanje. Prednost je predvsem, da ne potrebuješ neskončno kontaktov na koga se lahko obrneš v različnih primerih, ampak je vse na enem mestu.

Kaj lahko gre na počitnicah narobe? Poškodba ali nezgoda z motorjem

Si izgubljen/a in nihče ne govori tvojega jezika

No, to pa je nekaj kar se nama neprestano dogaja. Takšno situacijo vedno izkoristiva za druženje z lokalci, ki so se povsod izkazali kot zelo prijazni in kljub pomanjkanju znanja angleščine, vedno najdejo rešitev.

– Pristopite, najdite skupni jezik, ki je velikokrat kazanje z rokami, risanje ulic in stavb, skratka čaka vas zelo zanimiva izkušnja, ki se jo boste vedno spominjali.

– V nasprotnem primeru samo povprašajte za najbližji lokal/hotel, kjer boste lahko dostopali do wifi-ja.

 

Zagotovo sva še na kaj pozabila kar lahko gre na počitnicah narobe. Na vsakem oddihu, potovanju se bo našlo nekaj, kar lahko povzroči slabo voljo. Protesti na ulicah, megla na najlepšem razgledu, žuželke v sobi, ponesrečen skok v bazen ali nerodnost natakarja. Vsem nam se je že zgodilo in se bo tudi v prihodnje. Še vedno pa večina ljudi trdi da je slab dan na počitnicah boljši kot dober dan v službi! Spremenite neprijetnosti v dogodke, ki se jih boste še dolgo spominjali, se ob njih nasmejali in jih pripovedovali drugim.

 

*We have dedicated this blog post for our Slovenian followers, but will provide the English translated version soon. Stay tuned 🙂

Objava je nastala v sodelovanju z Abanko

Follow:
Share:

4 Comments

  1. Natalija
    July 11, 2018 / 1:54 pm

    Zelo dobro napisano Nika. Na potovanjih se nam marsikaj dogaja, sama pa iz izkušenj vem, da če rad potuješ in s sabo nosiš ljubezen, dobro voljo in nasmeh je vse veliko lažje in naš planet je tako lep, da bi bilo res škoda ga ne doživeti v živo. Sama zelo rada potujem in slabih izkušenj skorajda nimam. Želim ti še veliko prijetnih trenutkov na potovanjih.

    • July 12, 2018 / 11:00 am

      Živjo Natalija! Hvala za deljenje izkušnje, tudi midva imava večinoma dobre izkušnje in dobra volja je vedno najpomembnejša, saj tako spremeni tudi slabše izkušnje v ne tako zelo slabe 🙂 Želim ti še veliko lepih potovanj!

  2. Bojan
    July 11, 2018 / 5:51 pm

    Ja, veliko stvari se ti lahko na potovanju zgodi. Prijetne in manj prijetne, zato je dobro imeti pripravljene rešitve predvsem za manj prijetne. Drugih pa naj bo čim več, saj zato potujemo vsenaokrog.

    • July 12, 2018 / 11:01 am

      Zdravo Bojan, hvala. Upam da je bil blog v ta namen koristen in tudi tebi čim več prijetnih izkušenj na potovanjih 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *